شکایت کیفری از چک بلامحل
شکایت کیفری از چک بلامحل از مواردی است که هر شخصی باید از شرایط و نحوه انجام آن آگاه باشد، بخصوص این روزها که بسیاری از افراد احتمال دارد که با این موضوع درگیر شوند. حال بهتره در این مورد بیشتر بدانیم. قبل از هر چیزی بهتر است بدانیم که چک بلامحل چیست؟
چک بلامحل
کسانی که از شخصی خرید میکنند و نیاز دارند که بعدا هزینه آن را پرداخت کنند به شخص خریدار چک میدهند و در داخل چک تاریخ پرداخت را قید خواهند کرد و در آن تاریخ شخص به بانک مورد نظر مراجعه خواهد کرد و در صورتی که حساب فرد خالی باشد، یعنی موجودی حساب فرد کمتر از مبلغ قید شده در چک باشد و یا فرد به بانک دستور عدم پرداخت داده باشد، به این نوع چک، چک بلامحل گفته میشود. در این مورد شخص میتواند به صورت قانونی از فرد مورد نظر شکایت کند و برای این موضوع فرد ۶ ماه زمان دارد که به صورت کیفری شکایت کرده و شکایت خود را پیگیری نماید اما بعد از آن زمان دیگر قابل پیگیری نخواهد بود.
نحوه شکایت کیفری از چک بلامحل
زمانی که فرد به بانک رفته و با عدم موجودی در بانک مواجه شد میتواند اقدام به شکایت کیفری نماید و این موضوع مراحلی دارد که در ادامه این مراحل را به شما خواهیم گفت تا در جریان روند این موضوع قرار بگیرید.
· ۱ . مرحله برگشت زدن چک بلامحل: بعد از پرداخت نشدن چک شما در کل ۶ ماه زمان دارید که چک بلامحل را برگشت بزنید تا بتوانید گواهی عدم پرداخت در بانک را دریافت کنید و مراحل قانونی و ادامه شکایت خود را پیگیری نمایید در غیر این صورت بعد از آن این موضوع قابل پیکیری نخواهد بود.
· ۲ . مرحله شکایت کیفری از چک بلامحل: بعد از این که گواهی عدم پرداخت در بانک را دریافت کردید میتوانید وارد مرحله بعد شوید و شکایت خود را به صورت کیفری ثبت نمایید و برای انجام این کار هم شما تا ۶ ماه فرصت خواهید داشت و این موضوع هم مانند مرحله قبل در صورت عدم رسیدگی، دیگر قابل پیگیری نخواهد بود. اما از یک طریق قابل پیگیری است که بسیار دردسر ساز است و توصیه ما این است که در زمان موعد مراحل قانونی این شکایت کیفری را انجام دهید چون در صورتی که وارد مرحله شکایت حقوقی و ثبتی شود شما نیاز به یک وکیل بسیار ماهر و زبده خواهید داشت.
شما به سه روش میتوانید از شخصی که چک بلامحل به شما داده است، به شکل کیفری شکایت نمایید و این سه روش به صورت زیر است:
· ۱ . روش اول: میتوانید برای وصول چک، دادخواست حقوقی مطالبه مبلغ چک بلامحل را به دادگاه حقوقی ارائه نمود.
· ۲ . روش دوم: میتوانید به اداره اجرای ثبت مراجعه کرده و درخواست به اجرا گذاشتن چک را داشته باشید.
· ۳ . روش سوم: میتوانید به دادسرا مراجعه نمایید و شکوائیه خود را تنظیم و درخواست مجازات صادرکننده چک را داشته باشید.
همه این راهها برای شکایت کیفری مناسب است اما باید این موضوع را در نظر داشته باشید که باید بررسی کنید که کدام یک از این روشها میتواند به شما کمک کند تا زودتر به حق خود برسید.
هزینه شکایت کیفری از چک بلامحل
شما در ابتدا برای شکایت کیفری از چک بلامحل باید مبلغ ۵،۰۰۰ تومان بابت شکایت پرداخت نمایید و بعد از آن شما نیاز خواهید داشت که برای چک بلامحل تا سقف ۱۰۰،۰۰۰ تومان باید مبلغ ۱،۵۰۰ تومان پرداخت نمایید، برای چکهای بلامحل ۱،۰۰۰،۰۰۰ تومانی باید مبلغ ۴،۰۰۰ تومان و برای چکهای بلامحل بالای ۱،۰۰۰،۰۰۰ تومان باید مبلغ ۱۵،۰۰۰ تومان دیگر پرداخت نمایید و این هزینه تنظیم شکایت کیفری شما میباشد.
چه زمانی میتوانیم از چک بلامحل شکایت کیفری بکنیم؟
در کل در زمانهایی شما باید به صورت قاطع اقدام به شکایت از چک بلامحل نمایید و در زمانهایی دیگر شما نمیتوانید از چک بلامحل شکایت کیفری بکنید که در ادامه هر دو حالت این موضوع را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
چه زمانی از چک بلامحل شکایت کیفری بکنیم؟
شما در موارد زیر نیاز قطع خواهیم داشت که از کسی که چک بلامحل صادر کرده است شکایت کیفری بکنید و این حالتها به صورت زیر است:
· ۱ . عدم داشتن موجودی در بانکی که چک برای آن صادر شده است.
· ۲ . زمانی که صادر کننده چک به بانک دستور داده باشد که چک مورد نظر وصول نشود.
· ۳ . در صورتی که چک دارای مشکل پرداخت باشد مانند: قلم خوردگی، درج تاریخ اشتباه و ...
· ۴. صدور چک از حساب مسدود شده
در تمام این حالات بهترین کار این است که اقدام به برگشت چک نموده و از شخص شکایت کیفری بکنید. اما در یک زمانهایی هم هست که شما نمیتوانید چک بلامحل را برگشت بزنید و شکایت کیفری بکنید که در ادامه این موارد را به شما خواهیم گفت.
· ۱ . شما امکان شکایت از چک بدون تاریخ را ندارید.
· ۲ . چک سفید امضا شامل درخواست شکایت کیفری نمیباشد.
· ۳ . چک مشروطی شامل انجام شکایت کیفری نمیشود.
· ۴ . چکی که از تاریخ صدور آن بیش از ۶ ماه گذشته باشد و برگشت نخورده باشد.
· ۵ . چکی که بعد از برگشت تا ۶ ماه آینده شکایتی برای آن تنظیم نشده باشد.
· چکهای صادر شده برای معاملات غیرقانونی
· چکهای مدتدار هم شامل شکایت کیفری نخواهند بود.
در این شرایط شما نمیتوانید از شخص شکایت کیفری داشته باشید.
مجازاتهای چک بلامحل
برای چکهای بلامحل مجازاتهایی وجود دارد که این مجازاتها به صورت زیر است:
۱ . چکهای ۱،۰۰۰،۰۰۰ تومانی: برای این چکها تا ۶ ماه حبس در نظر گرفته میشود.
۲ . چکهای ۱،۰۰۰،۰۰۰ تومانی تا ۵،۰۰۰،۰۰۰ تومانی: برای این چکها از ۶ ماه تا ۱ سال حبس در نظر گرفته خواهد شد.
۳ . چکهای بیش از ۵،۰۰۰،۰۰۰ تومانی: برای این چکها از ۱ سال تا ۲ سال حبس در نظر گرفته میشود.
البته این موضوع را خاطر نشان کنیم که مبلغ چک اگر خیلی زیاد باشد مجازات سنگینتری برای شخص در نظر گرفته خواهد شد.
در صورتی که شخص چکهای بلامحل متعددی صادر کرده باشد، چکها ملاک مجازات فرد خواهند بود و همچنین اگر چک برای معاملات غیرقانونی داده شده باشد این مجازات شامل جرایم معامله غیرقانونی نمیباشد.
نکاتی در رابطه با شکایت کیفری از چک بلامحل
· در مواردی چک صادر شده حقوقی است و در این موارد شما نمیتوانید از شخص شکایت کیفری به عمل آورید، این موارد در زیر عنوان شده است:
۱ . چک سفید امضا باشد.
۲ . چک شرطی باشد (چک دارای شرایطی برای وصول شدن باشد)
۳ . چک تضمینی باشد (چک بابت تضمین معامله باشد و یا تعهدی باشد)
۴ . در صورتی که ثابت شود چک بدون تاریخ صادر شده باشد.
· فقط دارنده چک که به بانک برای وصول چک مراجعه مینماید حق شکایت را دارا میباشد و برای این موضوع بانکدار باید مشخصات فرد را در پشت چک قید نماید.
· در صورت انتقال چک به شخص دیگر، آن فرد حق شکایت کیفری نخواهد داشت مگر این که انتقال قهری و فوت مورث باشد.
· در صورتی که شخص دارنده چک بخواهد شخصی به نمایندگی خود برای وصول چک به بانک بفرستد برای این که در صورت بلامحل بودن چک اگر بخواهد حق شکایت کیفری او محفوظ بماند باید مشخصات فرد را به عنوان نماینده خود در چک قید نماید.
· رسیدگی به کلیه شکایات و دعاوی کیفری و حقوقی مربوط به چک در دادسرا و دادگاه تا خاتمه رسیدگی، فوری و خارج از نوبت خواهد بود.
برچسب: ،
ادامه مطلب